Pellavatietoa

Yleistä pellavasta

Pellavaa on viljelty jo muinaisina aikoina. Pellavakuitua saadaan pellavakasvin varresta kuoren alla olevasta kerroksesta. Pellavan kuitu kehrätään langaksi ja siitä kudotaan kangasta.

Pellavakankaan miellyttävät ominaisuudet ovat ihastuttaneet ihmisiä jo kautta aikojen. Pellava tuntuu kylmällä lämpimältä ja kuumalla viileältä. Se imee myös hyvin kosteutta.

Pellava on luonnostaan harmaa ja luja kuitu. Pellava ei ole joustava ja sillä on taipumus rypistyä. Ryppyyntyvyys ja langan epätasaisuus antavat vaatteelle luonnollisen ja vapaan ilmeen.

 

Pellavan hoito

Huomioithan, että nämä ovat vain yleisiä ohjeita – tarkista jokaisen vaatteen ohje erikseen vielä tuotteeseen kiinnitetystä pesuohjelapusta.

Luonnonväriset pellavavaatteet on syytä pestä pesuaineella johon ei ole lisätty valkaisuaineita, näin kangas säilyttää kauniin luonnollisen värinsä.

Värjätyt pellavat pestään värillisille kankaille tarkoitetulla pesujauheella.

Pellavatekstiileille ei suositella kloorivalkaisua.

Täytä pesukone vain puolilleen sen sallitusta täyttömäärästä. Tekstiilin turhaa kulumista voi välttää myös sillä, että pesukoneella pestäessä jättää esipesun pois.

Vältä pellavatekstiilien pitkää linkousta, sillä voimakas linkous saattaa aiheuttaa pellavassa pysyviä ryppyjä.

Suorista tekstiili muotoonsa heti pesun jälkeen narulle kuivumaan tai ripusta henkarille.

Unohda rumpukuivaus, sillä luonnonkuitu pitää luonnollisesta kuivumisesta.

Kun pellavatuote silitetään, kannattaa se tehdä nurjalta puolelta, kun vaate on vielä hieman kostea.

 

Pellavakaupan asut

Kankaiset Pellavakaupan pellava-asut ovat valmiiksi pestyä pellavaa, joten ne eivät kutistu pesussa, ellei tuotetiedoissa toisin mainita.

Kudotusta pellavalangasta valmistetut tuotteet voi pestä myös hienopesussa koneessa. Pese ilman huuhteluainetta, koska se pehmentää tuotteen niin, että tuote tulee liiankin löysäksi. Varsinkin kudotut huivit pysyvät hyvänä, kun peset ilman huuhteluainetta. Suosittelemme kudotun pellavan pesua pesupussissa, jotta mikään terävä ei tartu tuotteen pintaan. Muotoile kosteana ja laita henkarille kuivumaan. Ei kaipaa välttämättä silitystä (saa silittää, jos haluaa).

Elina Sopasen valmistamat harsopellavaviitat pestään käsin ja vaikka yleensä pellavalle ei suositella rumpukuivausta, tälle tuotteelle se on hyväksi, koska se tekee viitasta kuohkean.